• 1
  • 1
  • 1

MEKI PUNOMASNI U KESTENOVOM LISTU

Sirevi od kozjeg mleka poseduju veliku biološku vrednost i izuzetna nutritivna svojstva. Mlečna mast kozjeg mleka bogata je isparljivim masnim kiselinama, koje sirevima daju specifičan pikantan ukus i miris. Masne kapljice kozjeg mleka sitnije su i ravnomernije raspoređene, pa su brže i lakše probavljive. Kazein (osnovni protein) kozjeg mleka, koaguliran sirišnim fermentom (himozinom), nešto je mekše konzistencije od kravljeg i ovčijeg mleka, što još više poboljšava svarljivost ovih sireva. Globulin (protein mlečnog seruma) u mleku sastoji se od imunoglobulina, koji se sintetiše u organizmu koze radi zaštite od nepoželjnih faktora (jača imunitet organizma).

Ovaj sir napravili smo od

punomasno pasterizovano kozje mleko, čiste mlečne kulture, prirodno teleće sirilo, so, površinska maža i prirodne plemenite plesni, kestenov list iz belog suvog vina.

minimum 45% m.m. u s.m. sira

minimum 67% v. u b.m. sira