03

SURUTKA

Surutka nastaje kao “nusproizvod” prilikom proizvodnje sira. Međutim, ona sadrži niz korisnih sastojaka. Tačnije, dok najvećideo mlečnih masti i proteina kazeina ostaje u siru, najveći deo laktoze, kao i albumina i globulina ostaje u surutki. Kozja surutka sadrži 16 vrsta proteina, 8 minerala, 7 vitamina, 23 aminokiseline (sve esencijalne), do 11 enzima i mnoge druge, za zdravlje i razvoj ljudi neophodne materije. Pomenuti surutkini proteini (laktoalbumin i laktoglobulin) su najviše biološke vrednosti. Brzo se apsorbuju i direktno snabdevaju mišicne ćelije energijom i esencijalnim aminokiselinama. Podižu imunitet organizma. Vrlo efikasno deluju na regeneraciju obolele i zaštitu zdrave jetre, kao i poboljšanje rada bubrega. Imaju pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola i krvnog pritiska, u prevenciji osteoporoze, zubnih naslaga i karijesa. Posebnim načinom proizvodnje izbegli smo dodavanje soli, konzervanasa, ili bilo kojih drugih aditiva, zbog čega naša surutka poseduje prirodan, vrlo prijatan, sladak ukus sličan mleku