• 1
  • 1
  • 1

MEKI PUNOMASNI U HRASTOVOM PEPELU

Sirevi od kozjeg mleka poseduju veliku biološku vrednost i izuzetna nutritivna svojstva. Mlečna mast kozjeg mleka bogata je isparljivim masnim kiselinama, koje sirevima daju specifičan pikantan ukus i miris. Masne kapljice kozjeg mleka sitnije su i ravnomernije raspoređene, pa su brže i lakše probavljive. Kazein (osnovni protein) kozjeg mleka, koaguliran sirišnim fermentom (himozinom), nešto je mekše konzistencije od kravljeg i ovčijeg mleka, što još više poboljšava svarljivost ovih sireva. Globulin (protein mlečnog seruma) u mleku sastoji se od imunoglobulina, koji se sintetiše u organizmu koze radi zaštite od nepoželjnih faktora (jača imunitet organizma).

Ovaj sir napravili smo od

punomasno pasterizovano kozje mleko, čiste mlečne kulture, prirodno teleće sirilo, so, pepeo hrastovog drveta, prah pečenog lešnika, površinska maža i prirodne plemenite plesni

minimum 45% m.m. u s.m. sira

minimum 67% v. u b.m. sira